Make your own free website on Tripod.com
 tAzKiRaH oNLiNe 
 
 
 
KETERANGAN RINGKAS MENGENAI MUNAFIQ
 

Orang yang munafiq itu mengikut istilah syarak’ ialah seseorang yang melindung kekufuran yang bersemai di dalam jiwanya dengan berpura-pura menunjukkan keislamannya dengan lisan dan perbuatannya. Ia mengaku dan berikrar sebagai seorang Islam, tetapi di dalam hatinya ia menolak sama sekali kebenaran ajaran-ajaran yang terkandung di dalam syariat Islam.

Orang munafiq ini tempatnya di neraka paling bawah sekali, paling azab seksanya. Firman Allah Taala dalam surah An-Nisaa’ ayat 145 maksudnya :
 
   “Sesungguhnya orang-orang yang munafiq itu akan ditampatkan pada tingkatan yang paling bawah sekali dalam neraka”.

 Sifat atau tanda-tanda orang -orang yang munafik itu antaranya ialah:

1.  Imannya tidak teguh atau hakiki. Sikap dan pendiriannya sentiasa berubah mengikut keadaan dan suasana. Mengikut mana arah angin yang bertiup lebih kuat, maka akan kesitulah arahnya. Bagaikan lalang ditiup angin.
 
2.  Perbuatannya juga berubah-ubah. Jika bersama-sama dengan orang yang kuat ibadah dia sama-sama ikut beribadah walaupun di hatinya terasa amat berat sekali tetapi jika ia tidak lagi bersama-sama dengannya maka dengan mudah saja meninggalkan amalan ibadat yang diperintahkan Allah itu tanpa merasa sedikitpun perasaan takut dan malu kepada Allah.
 

 
 
                                                                                                                                              to be continued......
 
 
 
 
 
 

 
|back|